Projekt za 261.000 eur vyškolí 200 ľudí na prácu s hendikepovanými

20.03.2010 Sabinov

Sabinov 20. marca (TASR) - Domov sociálnych služieb (DSS) v Sabinove sa v týchto dňoch podieľa na realizácii projektového zámeru, ktorého hlavným cieľom je prostredníctvom systému vzdelávania preniesť nadobudnuté poznatky ...
Projekt v hodnote 261.000 eur je rozdelený do štyroch vzdelávacích modulov a školením prejde asi 200 pracovníkov piatich sociálnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.
Prvým modulom štúdia je akreditovaný vzdelávací kurz pod gesciou Prešovskej univerzity. Zúčastňuje sa na ňom 80 vybraných pracovníkov. Tí získajú po jeho ukončení certifikát. \"Školenia prebiehajú formou prednášok, nasledovať bude dištančné vzdelávanie - samoštúdium, \" priblížila manažérka projektu a riaditeľka DSS Sabinov Anna Homzová. Druhým modulom bude vzdelávaný personál sociálnych zariadení, ktorý sa nezúčastnil na certifikovanom kurze. Podľa Homzovej slov budú napríklad personálu údržbárov či kuchárov v užšej forme odprednášané základné informácie o sociálnej práci.
Počas tretieho modulu vzdelávania čaká na všetkých 200 pracovníkov zariadení sociálnych služieb zo Sabinova, Humenného, Batizoviec, Osadného a DSS na Važeckej ulici v Prešove sociálno - psychologický výcvik. \"Jednotliví zamestnanci budú trénovať svoje správanie smerom k hendikepovaným. Budú sa riešiť konkrétne situácie, ako je napríklad správne podávanie obeda zo strany kuchárok. Každý si musí uvedomiť, že ide o tímovú prácu a jednotlivé pracovné pozície sú prepojené a majú dopad na život našich klientov, \" vysvetlila Homzová. Záverečný školiaci modul bude realizovaný priamo na jednotlivých pracoviskách, jeho obsahom bude výklad zákona o sociálnych službách a následná konfrontácia získaných vedomostí s praxou.
\"Ja študujem sociálnu prácu, takže školenia sú mi veľmi blízke. Učíme sa aj etiketu o vhodnom správaní sa ku klientovi. Každý z nich je iný a každý si vyžaduje iný prístup, \" poznamenala Danka Lakatošová, ktorá je účastníčkou prvého modulu vzdelávania.
Projekt vzdelávania, ktorý sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia sa ukončí v októbri tohto roka.
 

Vyberte región